Pratik Bilgiler

SAYA: Değişik biçimdeki parçaların birbirine dikişi ile ortaya çıkan ayakkabının taban haricinde kalan üst parçasıdır.
 
TABAN: Poliüretan, kauçuk, kösele veya neolitten oluşan en alt kısımdır. Ayakkabının en önemli parçalarından biridir. Çünkü hem dayanıklı hem de esnek olmak zorundadır.
 
Kösele Taban: Gerçek derilerin, içinde çeşitli kimyasallar bulunan havuzlarda bekletilerek kalınlaştırılmasıyla elde edilen tabandır. Doğal olduğu için en sağlıklı tabandır. Nefes alabilme özelliği vardır. Teri emer ve koku oluşmasını önler, dezavantajı ise suda hemen kırılır ve çabuk aşınır.
 
Poliüretan Taban: Plastiğin süngerleştirilmesi sonucu elde edilen tabandır. Yumuşak bir basımının olması ve hafif olduğu için terleme süresini uzatması önemli bir özelliğidir. Ancak koku oluşmasını önleyemez.
 
Kauçuk Taban: Doğal kauçuk plastik maddelerle karıştırılarak elde edilir. Yere konforlu basmayı sağlar. Poli tabandan daha ağırdır. Diğer özellikleri poli tabanla benzerlik gösterir.
 
Neolit Taban: Kauçuk ve sert plastiğin sıkıştırılmasıyla yapılan tabandır. Sert olduğu için köselenin özelliği kazandırılmaya çalışılmıştır. Kırılmama özelliği vardır. Sıcaklık farklılıklarından etkilenmez, estetik olarak güzel olmasına rağmen ağır olduğu için ayağı terletir. Taban nemi emmediğinden koku oluşumunu önleyemez.
 
Termokauçuk Taban: Termokauçuk karışımı ile oluşur. Yoğunluğu en yüksek ve sıcaklığa en dayanıklı tabandır.
 
PVC: Polivinil klorür’den meydana gelen bir tabandır. Çeşitli finisaj işlemleri ile farklı renk ve parlaklık verilebilir.
 
Termo poliüretan: Poliüretan ve termo kauçuğun özel enjeksiyon sistemi ile birleşiminden oluşur. Hafiftir ve kaymama özelliği vardır.
 
Latex: Doğal kauçuk ve lateks ile üretilir. Elastikiyeti en yüksek konfor özelliği olan tabandır.
 
Eva: Yoğunluğu en düşük poliüretan kullanılır. Hafiftir.

*Ayakkabıyı sağ ve sol olarak deneyiniz.
 
*Ayakkabının emmiş olduğu ter 24 saatte buharlaşır. Bu nedenle ayakkabınızı 2 gün ara ile giymeniz daha uzun süre kullanım olanağı sağlar.
 
*Islak ve nemli ayakkabılar oda ısısında kurutulmalıdır. Kalorifer ve güneş altında kurutulmamalıdır.
 
*Ayakkabı nemliyken hafif nemli bir bez ile çamur ve kiri alınmalıdır.
 
*Ayakkabıların muhtemel kokulara karşı mutlaka havalandırılarak kaldırılması ve deformasyonu önlemek için kalıba koyulması tavsiye edilir.
 
*Üstü el dikişli (saraçlı tabir edilen) ayakkabıların dikiş yerlerinden su alması doğaldır. Dolayısıyla özellikle karlı ve yağmurlu havalarda mümkün olduğunca bu tip ayakkabılarla su birikintilerine girmemeye çalışılmalıdır.
 
*Terleyen ayaklar ve kar, derinin üzerinde tuzlanmaya neden olabilir.Giderilmesi mümkün olmayan bu durumu bilgilerinize sunarız.
 
*Her türlü ayakkabı üzerinde "su geçirmez" ya da "suya dayanıklıdır" ibaresi yok ise yağmurda bir miktar su çekebilir.
 
*Özel malzemelerle üretilen ayakkabıların bakımı konusunda satış sorumlusu arkadaşlarımız yardımcı olacaklardır.

*Süet ayakkabılar süet silgisi ve süet fırçası ile temizlenmelidir.
 
*Nubuk ayakkabıların bakımı nubuk silgisi ve nubuk fırçası ile yapılmalıdır.
 
*Kösele, nubuk ve süet ayakkabılarınızı yağmurlu havalarda kullanmamaya özen gösteriniz.

*İç astarlı ve astarsız ayakkabılar, hakiki deriden imal edildiği için, sağlığınızı bozabilecek kimyasal katkılar içermez ve derinin rengi ayak ve çoraplara çıkabilir. Bu nedenle astar rengine göre çorap giymenizi öneririz.
 
*Deri ayakkabılar kendi renginde veya naturel bir cila ile cilalanmalıdır.